2020-08-13 08:34:01• hírek • Bede Emőke

Kiderült, hány évesen hagyják el a családi otthont a romániai fiatalok

Fotó: freepik.com
Fotó: freepik.com

A családi fészekből való kirepülés a legtöbb fiatal számára fontos mérföldkőnek számít, hiszen ez a gyermekből felnőtté válás utolsó, s talán legmeghatározóbb állomása. Az azonban, hogy egy fiatalnak mikor lesz lehetősége vagy épp mikor érzi magát készen arra, hogy elhagyja a szülői házat, országról országra, kultúráról kultúrára változik.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétette arra vonatkozó felmérését, hogy az EU országaiban átlagosan hány évesen költöznek el otthonról a fiatal férfiak és nők. Kiderült, Dániában és Finnországban 5 százalék alatt van azon 25 és 34 év közötti fiatalok aránya, akik még mindig egy háztartásban élnek szüleikkel, de ez az arány Svédországban sem haladja meg az 5,7 százalékot. Merőben más a helyzet Szlovákiában, Görögországban vagy épp Horvátországban, ahol a fiataloknak közel két harmada még mindig a családi otthonban él.


A 25-34 év közötti, de még a szülőkkel egy háztartásban élő fiatalok százalékos aránya 2019-ben


Leghamarabb az észak-európaiak hagyják el a családi házat

Azt, hogy a fiatal férfiak és nők mikor döntenek úgy, hogy saját életet kezdenek, több tényező is befolyásolja, pl. hogy párkapcsolatban vannak-e vagy tanulnak-e még, de hasonlóan fontos faktornak számít a munkavállalás és az ezzel együtt járó anyagi függetlenség vagy épp a lakhatás megfizethetősége. Az Európai Unió fiataljai átlagosan 26,2 évesen hagyták el a családi otthont, viszont ez az életkor egyik tagállamról a másikra változik.


Az Eurostat adatai szerint a svéd fiatalok már 17,8 évesen önálló életet kezdenek, a luxemburgiak kicsivel később, 20,1 évesen költöznek ki otthonról, de Dániában és Finnországban sincsenek még 22 évesek a kirepülő fiatalok. Viszonylag korán, még 25 éves koruk előtt hagyják el a családi otthont az észtek (22,2 éves kor), a franciák (23,6 éves kor), a németek és a hollandok is (23,7 éves kor mindkét ország esetében).


A skála másik végén főként a délebbre helyezkedő európai országok szerepelnek. Legtovább a horvát és a szlovák fiatalok élvezik a családi otthon kényelmét, ők átlagosan 31 éves koruk körül költöznek el a szülőktől, de az olaszok, a bolgárok, a máltaiak, a spanyolok és a portugálok is csak 29-30 éves koruk körül akarják - vagy tudják - elhagyni a szülői házat.


Az Európai Unió fiataljai átlagosan 26,2 évesen költöznek el szüleiktől


A fiúk költöznek el később

Szinte az összes uniós tagállamban megfigyelhető, hogy a lányok hamarabb kirepülnek a családi fészekből, ez alól az egyetlen kivételt Luxemburg jelenti, ahol a fiatalemberek már 20 éves korukban elköltöznek, a lányok hajszállal lemaradva, 20,3 évesen kezdenek önálló életet. A legnagyobb szakadék a nemek között Romániában tapasztalható: a nők nálunk átlagosan 25,7 évesen hagyják el a szülői házat, a férfiaknak viszont ez csak 30,3 évesen adatik meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: